Συνοπτικό βιογραφικό της Χριστιάννας Ασπρούλη

Γεννήθηκε στην Αθήνα και ζει και εργάζεται στην Αθήνα, στο Λονδίνο και στη Γενεύη. Είναι αριστούχος απόφοιτη της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών (Α.Σ.Κ.Τ.). Είναι επίσης απόφοιτη Πλαστικών Τεχνών του Πανεπιστημίου Σορβόννης, Paris 1. Αρχικά σπούδασε Αρχαιολογία στην Ελλάδα και συνέχισε με μεταπτυχιακές επαγγελματικές σπουδές στο ίδιο πεδίο στο Πανεπιστήμιο Lumière Lyon 2 (Αρχαιολογία του Αντικειμένου, του Κτιρίου και του Χώρου), καθώς και στον τομέα της Ιστορίας της Τέχνης στο Πανεπιστήμιο Paul-Valéry Montpellier 3 (ειδίκευση: Τέχνη, Ιστορία και Συλλογές και Μουσεία της Επιστήμης).

Ακολουθώντας το πάθος της για την επιστήμη της Αρχαιολογίας, συμμετείχε σε διεθνή ανασκαφικά προγράμματα και επιφανειακές έρευνες με το Πανεπιστήμιο του Cambridge (Κέρος, Κυκλάδες), στον ύστερο ελλαδικό – μυκηναϊκό πολιτισμό στην περιοχή Γιαννάτα Πόρος (Κεφαλονιά), στην αρχαία πόλη της Ελίκης (Ν. Πελοπόννησος) και με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου (Σπηλιά Σαρακηνού, Βοιωτία). Συνεργάστηκε επίσης δύο φορές με την Εφορεία Παλαιοανθρωπολογίας - Σπηλαιολογίας Βορείου Ελλάδος. Παρακολούθησε, επίσης, δύο διεθνή σεμινάρια (Θερινά Σχολεία) που διοργανώθηκαν από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου: πρώτα στην Άνδρο με θέμα την Υποθαλάσσια Αρχαιολογία (120 ώρες μαθημάτων) και, στη συνέχεια, στους Δελφούς με θέμα τις Ψηφιακές Τεχνολογίες στην Πολιτιστική Κληρονομιά, τα Μουσεία και τον Τουρισμό (150 ώρες μαθημάτων).

Στον τομέα της Μουσειολογίας, συνεργάστηκε με το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών, το Μουσείο της Αρχαίας Αγοράς Αθηνών, το Μουσείο Ηρακλειδών στο Θησείο, το Μουσείο Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας Κώστα Κοτσανά στην Αθήνα, και στο εξωτερικό με το Μουσείο Biterrois στην πόλη Béziers (Μονπελιέ, Γαλλία).

Όσον αφορά στις Εικαστικές Τέχνες, έχει συμμετάσχει – μέχρι σήμερα – σε τέσσερις ομαδικές εκθέσεις βυζαντινής τέχνης (δύο με το Εργαστήρι Αγιογραφίας του Δήμου Κηφισιάς, μία με το Εργαστήριο Τοιχογραφιών και Φορητών Εικόνων της Α.Σ.Κ.Τ. στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο Αθηνών και μία που διοργανώθηκε από την Ιερά Σύνοδο της Ελλάδος). Παρουσίασε, επίσης, την πρώτη της ατομική έκθεση με εικόνες βυζαντινής αγιογραφίας στο κτήριο "Κωστής Παλαμάς" του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (2017), και τη δεύτερη ατομική της έκθεση με 300 έργα που ανήκουν στην τεχνική του πουαντιγισμού και της ακουαρέλας κατά την παρουσίαση ιστορικού λευκώματος με θέμα την ελληνική σημαία (2023). Ορισμένα από τα έργα της στη Βυζαντινή Τέχνη βρίσκονται σε Ορθόδοξες Εκκλησίες στην Ελλάδα και σε ιδιωτικές συλλογές. Επιπλέον, έχει παρουσιάσει έργα κοσμικής τέχνης σε τρεις ομαδικές εκθέσεις που πραγματοποιήθηκαν στη Θεσσαλονίκη (2022) και στην Αθήνα (2023). Για περισσότερες πληροφορίες, πατήστε εδώ.

Έχει εικονογραφήσει ένα βιβλίο με θέμα από την Αρχαία Ελλάδα, καθώς και ένα Ιστορικό Επετειακό Βιβλίο - Λεύκωμα για τα 200 χρόνια της Ελληνικής Ανεξαρτησίας, πάνω από 600 σελίδες, με θέμα την Ελληνική Σημαία. Για περισσότερες πληροφορίες, πατήστε εδώ.

Αυτή την περίοδο ασχολείται με την εικονογράφηση των σχολικών βιβλίων Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού για τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, τα οποία πρόκειται να αναθεωρηθούν από το Υπουργείο Παιδείας της Ελλάδας.

Έχει, επίσης, αναλάβει τη γενική επιμέλεια ενός ψηφιακού βιβλίου για το μάθημα των Εικαστικών Τεχνών στα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στην Ελλάδα (διδακτικά σενάρια από φοιτητές της Α.Σ.Κ.Τ. στο πλαίσιο του μαθήματος "Διδακτική της Τέχνης"). Τα δύο διδακτικά σενάρια που προτείνει έχουν τίτλους: «Ένα Μπαούλο με Βιβλία» και «Ακολουθώντας τις Μούσες». Επιπλέον, συνεργάστηκε με το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών στη δράση "Τέχνη και Εκπαίδευση" (2021-2024).

Είχε την τιμή και τη χαρά να φοιτήσει, με υποτροφία, στην École Nationale Supérieure des Beaux-Arts de Paris (πρόγραμμα Erasmus) κατά το χειμερινό εξάμηνο 2019-2020, όπου στο τέλος παρουσίασε σε ομαδική έκθεση τρεις τοιχογραφίες (εργαστήριο του καθηγητή κ. Philippe Bennequin), δύο μωσαϊκά (εργαστήριο του καθηγητή κ. Fabrice Vannier) και δύο ξίφη σφυρηλατημένα από την ίδια (εργαστήριο της καθηγήτριας κας Carole Leroy) (πατήστε εδώ).

Όσον αφορά την πτυχιακή της εργασία στην Α.Σ.Κ.Τ., παρουσίασε τέσσερις ελαιογραφίες μνημειακών διαστάσεων 5μ. x 2μ. η καθεμία, με θέμα τα τέσσερα στοιχεία της Φύσης: «ΓΗ, ΑΕΡΑΣ, ΦΩΤΙΑ και ΝΕΡΟ».

Για περισσότερες πληροφορίες, πατήστε εδώ.